Att hantera stress

Stress kallas ibland för en folksjukdom då det är något oerhört många människor lever med. Enligt aktuell forskning vid Stockholms universitet så är

var tredje 16-åring stressad vilket är mycket oroande. Där unga människor i vanliga fall drabbas av stress inför specifika situationer, som till exempel läxläsning och förberedelser inför högskoleprov så är det idag många som lever i en slags kronisk tillvaro av utbrändhet och dåligt självförtroende.

Även på jobbet är folk mycket stressade och nu mer än någonsin är arbete en stressrelaterad faktor. Särskilt kvinnor tycks drabbas av detta; underökningar har visat att hela 15% av Sveriges kvinnliga befolkning är drabbad av

arbetsrelaterad stress i jämförelse med ungefär 8% av männen. Detta beror på ett antal faktorer, men framförallt kvinnor tycks hålla fler bollar i luften än vad de kan hantera, varav de drabbas mer av stress och utbrändhet.

Hur kan man hantera stress?

När en människa drabbas av negativ stress yttrar detta sig i vanliga symptom som sömnsvårigheter, brist på koncentration och magkatarr. Man kan också få problem att hantera sina känslor, med plötsliga vredesutbrott eller okontrollerade gråtattacker som resultat. Det är mycket viktigt för en stressad person att känna igen sina problem som

symptom på stress, då ett viktigt steg att komma tillrätta med problemet är att erkänna att något inte står rätt till.

Man kan få kontroll över situationen men det krävs både tålamod och vilja! Ett viktigt steg är att man sätter sig ner och rent praktiskt ser över sin situation. Skriv ner på ett papper vad som är viktigt och vad man kan säga nej till. Just att kunna säga nej är viktigt, då många människor helt enkelt tar på sig för mycket då de är hjälpsamma eller vill vara till lags.

Motion är en annan extremt viktig faktor i stresshantering. När man motionerar kommer hjärnan in i ett slags meditationsläge där man tillfälligt får uppleva ett zen-liknande tillstånd. Detta kan också uppnås av ren meditation eller av handarbete. Då motion också ger utlopp för en hel del av nervositeten och får både blodsocker och blodtryck att sänkas efteråt blir det en slags fysisk medicin mot stress och oro. På liknande vis kan man också uppleva lugn genom att gosa med sin katt eller hund!

Underskatta inte heller det egna sinnet och förmågan

att ta kontroll då en hälsosam attityd gentemot dig själv och din omgivning är A och O. Istället för att oroa dig över det du inte rår på kan du koncentrera dig på det du kan ändra på. Man kan också lära sig att känna igen ett ankommande ilskeutbrott, som har med stress att göra, och genom att göra det lyckas avvärja det med relativt enkla metoder som andningsövningar och att ta en promenad runt kvarteret.

 
 

Fler artiklar om Okategoriserade