Att stress kan leda till att vi äter dåligt känner nog de flesta till, men kanske inte att vi också kan bli mer stressade av att äta dåligt. På samma sätt kan vi genom att äta på rätt sätt och genom att äta rätt saker känna oss mindre stressade.
Att maten kan påverka vårt humör och vår stressnivå på detta sätt beror på olika signalsubstanser, som också kan kallas hjärnans budbärare. Signalsubstanserna är kemiska ämnen, och det är via dem som nervcellerna och hjärnan kan kommunicera med varandra. Det är också via signalsubstanserna som nervcellerna kan kommunicera med kroppens övriga celler, vilket gör att de ungefär 50 olika existerande signalsubstanserna påverkar många saker i kroppen, till exempel sömn, aptit, tankar och känslor. En av de viktigaste signalsubstanserna, som kan påverka vårt humör, är serotonin. Serotoninet har faktiskt som uppgift att balansera våra känslor. När kroppen har tillräckligt av detta ämne känner man sig därför lugn och harmonisk, och om kroppen har brist på serotonin kan man känna sig olustig och stressad.
Kroppen bildar själv serotonin genom att omvandla aminosyran tryptofan, som finns i mat. Äter man en tryptofanfattig kost, det vill säga en kost som är ensidig och kalorifattig, kommer man således att känna sig mer stressad, medan man kan skapa en avstressande och lugn känsla genom att äta livsmedel som innehåller tryptofan. Detta är till exempel kött, mjölk och ägg, och frukter och grönsaker som banan och tomat. Även spannmålsprodukter och fullkornsprodukter ger kroppen ett tillskott av serotonin. För att få en jämn dos serotonin som håller dig avstressad är det dock tillräckligt att äta välbalanserade måltider, med kolhydrater, fett och protein. Om du vill få inspiration för att laga näringsriktiga rätter hittar du mängder med recept på Matklubben.se.
Andra sätt att minska stress genom livsmedel är att äta mat som sänker blodtrycket. Exempel på detta är nötter som pistasch, mandel och valnötter, avokado (som innehåller kalium) och citrusfrukter som apelsin och citron.
Kroppen innehåller också så kallade stresshormoner som adrenalin och kortisol. I för hög dos eller under en lång period sliter dessa hormoner på kroppen. Vissa livsmedel kan hjälpa till att sänka kortisol- eller adrenalinnivåerna i kroppen, till exempel fet fisk, som lax.
Slutligen är det viktigt att äta regelbundet. Att dessutom planera sina måltider i förväg och ge sig själv tid att äta i lugn och ro är i sig stressdämpande.