Handarbete kan minska stress

Det finns många olika verktyg som du kan använda dig av för att minska stressymptomen i ditt liv. Utan att sätta ord på det, var det troligtvis vad äldre damer gjorde förr i tiden. Efter att ha strävat hela dagen med olika sysslor, ägnade de sedan kvällen åt ett handarbeta i oljelampans sken. Enkla projekt som du lär dig utantill styrs av muskelminnet och de rytmiska rörelserna fungerar som meditation. Att sitta still och handarbeta kan både sänka pulsen och minska blodtrycket. Om du känner stress, ångest eller är deppad kan det därför fungera att sätta sig ner med ett broderi eller en stickning.

Räkna stygn och koppla av

Man tror att broderiet har sitt ursprung i Kina eller främre Asien. De tidigaste fynden av broderier som man funnit i Sverige härstammar från Vikingatiden. Historiskt sett är det mestadels kvinnor som har ägnat sig åt broderi trots att det är ett handarbete som passar både män och kvinnor i alla åldrar. Gustav V som var kung i Sverige 1907- 1950 sydde med tekniken viggsöm för att koppla av. Att minska stress och skapa lugn med hjälp av korsstyng är något som flera borde prova på. Att räkna stygn och vara helt koncentrerad på detta gör att hjärnan rensas fri från negativa tankar.

Lätt att ta med sig

Att göra något kreativt med händerna, rensa tankarna och få utlopp för aggressioner hjälper dig att må bättre. Det praktiska med en stickning, virkning eller ett broderi är att det är lätt att ta med sig överallt. Studier som har gjorts visar att ett handarbete kan ge samma effekt som yoga och meditation när det gäller att stressa av. Det metodiska arbetet med båda händerna som man gör vid stickning har även visat sig stimulera kopplingen mellan båda hjärnhalvorna. Enligt forskare kan det förhindra att man drabbas av demens senare i livet. Att handarbete har blivit en trend är alltså bara positivt.

 
 

Fler artiklar om Stress