Underlätta din återhämtning efter utbrändhet

Ordet stress har kommit att bli något av en verbal slasktratt i det svenska språket. Utan att fullt ut förstå dess fulla innebörd slänger vi oss dagligen med begreppet. Det är dock oerhört viktigt att kunna skilja på vad som i grund och botten är en positiv, kortsiktig stress och vad som handlar om långsiktigt skadlig stress. En annan aspekt av stresshanteringsspektrat är att förstå att stress inte per automatik innebär utbrändhet. Det en enorm och smärtsamt stor skillnad mellan den vardagliga stressen och de stressnivåer som har uppnåtts för att klassificeras som utbränd.

I det här inlägget kommer vi medvetet att exkludera dig som ”bara” är ”normalt” stressad och istället väljer vi att fokusera på dig som redan har gått in i väggen. Kanske är du när du läser detta mitt upp i den värsta fasen, kanske kan du knappt ens ta till dig en text just nu. Eller så kanske du har kommit lite längre i processen; varit sjukskriven en period och håller nu på att arbeta dig tillbaka till en ny vardag. Successivt och på dina egna villkor kan du på http://www.1177.se och Vårdguiden i all ära hitta mer konkreta tips på vad du kan göra för att underlätta din återhämtning när du varit sjuk.

  • Boka tid för hälsogenomgång – tänk hud, hår, naglar, tänder och kropp. Exempelvis tänderna kan ta oväntat med stryk när du bränner ut dig, passa på att boka tandläkare i Stockholm och undvik mer problem.
  • Långpromenader: prioritera frisk luft och motion även om du medicineras för din depression.
  • Försök att ta hand om och vårda ditt yttre i den mån du orkar. Det här kan givetvis vara svårt, och omöjligt vissa dagar, men att hålla efter dig själv kommer att stärka din självkänsla och ditt självförtroende och är viktigt då du befinner dig i en skör återhämtningsprocess.
  • Se över dina matvanor! En utbrändhet ställer ofta till det – antingen kan vi helt tappa aptiten och äta på tok för lite eller så kanske du hamnat i en ond spiral av tröstätning? I den mån du orkar kan du försöka att addera frukt, grönt och hälsosamma val på daglig basis till din kost.
  • Rensa och sortera: oavsett exakt vilka faktorer och bakomliggande situationer som var inblandade i just din utbrändhet är det av stort värde när du ska gå vidare i livet att även se över ditt rent fysiska bråte. Hur du bor speglar ofta hur du mår! Har du flyttat ofta, samlat på dig diverse skräp utan att ha koll på läget? Kanske är det på tiden att sortera även i din fysiska röra – du kommer genast att få ett oväntat mentalt lyft och känna dig lättare till mods.
  • Sök hjälp. Ensam är inte stark. En utbrändhet slår hårt mot både självkänsla och självförtroende. Vi rekommenderar varmt att ta hjälp av en professionell psykolog eller terapeut.
 
 

Fler artiklar om Okategoriserade