Alla hästar, oavsett vad de används till, behöver vård av sina hovar. De har inte samma möjlighet som vi har att bara ta fram nagelklipparen och klippa av en bit. Dagens tamhästar har inte samma möjligheter att slipa ner sina hovar på varierande underlag som vilda hästar har. Våra tamhästar behöver regelbunden tillsyn av en legitimerad hovslagare för att inte få problem med hovarna. Hästar kan gå utan skor men det viktiga är verkningen av hoven. här måste man veta vad man gör. Det handlar om några kvadratcentimeter som bär upp hela hästens tyngd. I grenar som hästhoppning, och i gångarten galopp, sätts endast en hästhov i marken först, och under en stund bärs hela hästen upp av bara en hov.
Att inte sköta om hästens hovar
att inte vårda hovarna är djurplågeri enligt djurskyddslagen. Om man väljer att sko sina hästar, måste de skos om regelbundet. Annars kan hoven växa över skon, och hovvinkeln kan förändras. Ifall man inte skor om hästen regelbundet, leder detta till hältor, och inflammationer i hoven. Hoven måste även verkas regelbundet, detta oavsett om hästen har skor eller inte. Väntar man för länge med att låta verka hoven, hämmas hovmekanismen och hovens stötdämpande förmåga, sätts ur spel. Hovens trakter riskerar att spricka då de inte får något stöd. Detta leder till att hästen blir halt. När detta har skett måste hovens horn växa ner och verkas bort. Detta är en procedur som tar flera månader och innebär stora kostnader. Felaktig vård av hästens hovar, leder inte bara till smärta för hästen. Det gör också att hästen inte kan användas under en lång tid. I det långa loppet är det billigare att sköta hovvården regelbundet, än att kalla ut hovslagaren när hoven vuxit över en eventuell sko, eller när hovens verkning är mycket eftersatt.
Hovvård i tidigt skede
Även föl behöver hovvård. Redan vid 3-4 veckors ålder bör fölet få träffa hovslagaren. Om fölet har en felaktig benställning kan detta ofta åtgärdas genom verkning av hoven, men bara fram till cirka 6 månaders ålder. Hästen behöver sina hovar för att kunna gå. En hov som gör ont, kan lätt leda till att hästen plötsligt inte vill göra saker den tidigare gjort. Beroende på vad du ska använda din häst till, är det inte säkert att du behöver sko den eller så kanske det räcker med att sko den vissa tider på året. Om hästen inte behöver skor, är det lämpligt att låta den gå utan. Detta eftersom hoven behåller sin naturliga funktion och hästen får bättre grepp i till exempel lera och på asfalt. Detta är också ett sätt att minska hovslagarkostnaderna. Dock får inte hovens verkning utebli, men ibland kan den behöva ske mer sällan då hästen lättare kan slita ner hoven mer när den inte har skor. Detta är dock mycket individuellt. För hästens och plånbokens del rekommenderas regelbundna besök av hovslagaren.