Stresshantering i vardagen

När vi känner oss stressade under lång tid betyder det att vår vardag har kommit ur balans. För att ”bota” stressen måste vi hitta tillbaka till den balansen – balansen mellan aktivitet och stillhet, mellan fysisk ansträngning och vila, mellan vakenhet och sömn. Om stressymptomen är lindriga kan det räcka med att helt enkelt utöka vilodelen av vardagen för att jämna ut balansen.

Det kan ibland vara lättare sagt än gjort. Ett av symptomen av stress är nämligen att man har svårt att koppla av. För att avhjälpa stressen finns det dock vissa andra saker man kan göra. En av dem är att ta kontroll över situationen eller situationerna som skapar stress. Om det till exempel är hushållets ekonomi som stressar hjälper det inte att gräva huvudet i sanden och få en otrevlig överraskning varje gång en räkning dimper ner i brevlådan. Att istället ta tjuren vid hornen och gå igenom sin ekonomi och göra upp en budget som håller kan göra att det stressande momentet försvinner.ache-19005_1280

Om det som stressar snarare är förväntningar än ett särskilt moment kan det vara svårare att ta tag i dem, men något man kan göra är att analysera vad det är som stressar. Är det till exempel förväntningar från sig själv eller från andra? Om du inser att det framförallt är förväntningar du har på dig själv kan du arbeta med sänka de förväntningarna.

Slutligen kan det vara en god idé att ta upp en fysisk aktivitet, om du inte redan sysslar med en. Flera studier visar att träning motverkar stress. Dessutom stärker träning ditt immunförsvar (vilket är positivt eftersom immunförsvaret försvagas av stress). Vilken träningsform du väljer spelar mindre roll – en hetsig träningsform som spinning kan fungera lika bra mot stress som yoga eller taichi, om det får dig att koppla bort vardagsstressen ett tag.

Om du känner att din stress har nått sådana nivåer att du inte längre klarar av din vardag, kan du behöva uppsöka läkarhjälp. Att planera in och genomföra ett läkarbesök kan dock ta mycket tid i anspråk, vilket kan bidra till stressen ytterligare. Då kan tjänsten som KRY erbjuder vara rätt för dig. Där kan du nämligen få kontakt med en läkare direkt via ett videosamtal. På det sättet kan du tala med en läkare och få råd, recept eller remiss (beroende på vad som behövs) på en plats och tid som passar dig.

 

Taggar: , , , ,